Własności czerwonej herbaty

Kategorie Zdrowa dieta
Czerwona herbata, chociaż doskonała w Polsce , a także Europie od relatywnie niedawna, obecnie znacznie zyskuje na popularności. Uprawiana w Yunnan, jest obecna w chińskiej tradycyjnej gastronomii od tysięcy lat. Jej najróżniejsze zalety dietetyczne są w obecnych czasach potwierdzone przez dużej ilości naukowców w licznych międzynarodowych publikacjach.

Właściwości herbaty

Autor: Eduardo Mueses

Sporo osób zadaje sobie pytanie: czerwona herbata – na co pomaga? Do jej najczęściej podawanych cech powinno się wspomaganie wątroby – ma udokumentowane łagodne funkcjonowanie odchudzające, lecz nie jest to jej jedyny walor. Herbata pu-erh (podobnie jak napój z zielonej herbaty) posiada sporo korzystnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają groźnemu dla zdrowia stresowi oksydacyjnemu, który ma funkcjonowanie postarzające. Oprócz tego obniża poziom złego cholesterolu, poprawia pamięć, ma też działanie lekko uspokajające.

Zdecydowanie warto wtedy wiedzieć, iż są duże różnice pomiędzy czerwoną herbatą, a zazwyczaj mylonym z nią rooibosem. Unikalny smak oraz barwa czerwonej herbaty (inaczej herbaty pu-erh) jest osiągany dzięki podwójnej fermentacji, podczas której uwalnia się dużo korzystnych dla ludzi naturalnych związków chemicznych – dlatego jest szczególnie zazwyczaj rekomendowana przez dietetyków oraz ludzie znające się na ziołach.

Pyszne herbaty

Autor: Elin Schönfelder
Źródło: http://www.flickr.com

Natomiast rooibos nie tylko w całości nie ulega fermentacji, ale oraz nie powinno się do herbat – jest to roślina uprawiana w Afryce, a dokładniej w górach Cedarberg, którego liście są suszone i cięte na małe kawałki. Aromat rooibos jak również czerwonej herbaty o wiele się różni – herbata czerwona ma specyficzną goryczkę, często złagodzoną w Europie za pomocą aromatów – najczęściej cytrusów. Im na długo dojrzewa herbata czerwona, tym ma odpowiedniejsze właściwości smakowe jak również prozdrowotne.

Na co pomaga herbata czerwona? Wysokogatunkowa herbata czerwona posiada unormowaną ilość teiny, fluoru, białka oraz olejku eteryczneg. Jest na pewno zalecana dla ludzi z trudnościami z nadwagą, trawieniem i nerkami – ma bowiem cechy moczopędne, użyteczne przy chociażby leczeniu zapaleń.

W Yunnan herbata czerwona jest od stuleci stosowana jako środek zwalczający konsekwencje nadmiernego spożycia alkoholu. Owo funkcjonowanie najprawdopodobniej zawdzięcza przyspieszaniu trawienia – szkodliwe substancje wpływające na złe samopoczucie po upiciu się szybciej są usuwane z organizmu. Na pewno należy wiedzieć, że posiada wiele innych zastosowań w tradycyjnej orientalnej medycynie. Mimo to także amerykańska medycyna udokumentowała już w nowym tysiącleciu dużo świetnych własności herbaty czerwonej – również należy sięgnąć do takich źródeł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *