

W zbiorach i produkcji kawy w skali świata prym wiodą kraje południowoamerykańskie oraz azjatyckie. Z pewnością najbardziej doceniana w skali świata jest kawa brazylijska. Doceniana jest ze względu na szczególne walory smakowe.
Serwowanie kawyW skali całego świata powstało bardzo dużo stylów i metod podawania kawy. Parę z nich ma charakter uniwersalny, a zatem można wybrać się do kawiarni w wybranym kraju, a pod określoną nazwą będzie się kryło to samo. Przykładem jest caffe latte, czyli kawa przyrządzana z dużą dawką spienionego mleka w postaci pianki. Taka kawa to właściwie deser kawowy, gdyż nie jest bardzo mocna, a większość napoju stanowi mleko. Latte podaje się zwykle w wysokiej szklance. Podobnie dla innych odmian kawy przyporządkowane są konkretne metody podawania. W ostatnim czasie popularność zyskały kawy z wzorami na powierzchni, tworzonymi z użyciem mleka.

Palarnia kawy
Ziarna kawowe zbiera się w formie „zielonej”, a następnie poddaje się paleniu.
Czy wiesz, że podobne niezwykle emocjonujące informacje są na wyciągnięcie ręki? Sprawdź i zerknij na źródło (http://www.pakujmy.pl/pokrywki-do-kubkow), a niewątpliwie poczujesz zadowolenie.
Palarnia kawy jest miejscem, w którym ten proces się odbywa. Są różne palarnie kawy, przykładowo ogromne przemysłowe, jak również niewielkie, które palą kawę na życzenie klienta. W niektórych mniejszych punktach tego typu można napotkać rozmaite okazje. Przykładem jest opcja dowolnego wybrania przez klienta sposobu palenia kawy. W palarni takiej wykorzystywane są profesjonalne maszyny, które pozwalają na najlepszy sposób palenia ziaren kawy. Bez wątpienia kawa przed chwilą palona ma znacznie większe walory smakowe o tej palonej masowo.