Początkowe elewatory powstawały już w średniowieczu- były to elewatory zbożowe, które pełniły w głównej mierze rolę spichlerza . Pierwszy elewator posiadał tylko jedną kondygnację, ale wraz z rozwojem rolnictwa w kraju nad Wisłą był już wielokondygnacyjny. Magazynowano w nim surowce ziarniste, szczególnie zboże.

Elewator wyróżnia się rozpoznawalną budową, bowiem najczęściej przypomina zwartą bryłę. Elewatory zbożowe cechują się nieznaczną ilością okien, spadzistym dachem oraz zwężającymi się w trójkąt szczytami. Wiejskie elewatory najczęściej były zbudowane z drewna i stanowiły trwały komponent posiadłości dworskich.
W większychośrodkach miejskich, takich jak Gdańsk czy Elbląg, powstawały elewatory murowane, z ciekawymi funkcjami ( np. windy transportowe czy też rynny spustowe dla zboża). Niektóre dawne elewatory (często wpisane też do rejestru zabytków) posiadają również charakterystyczne dla danej epoki zdobienia i detale (sprawdź dobre biura architektoniczne Katowice). Największym elewatorem zbożowym w kraju nad Wisłą jest elewator Ewa, znajdujący się w Szczecinie przy Nabrzeżu Zbożowym nieopodal portu morskiego. Kubatura szczecińskiego elewatora to 75 tysięcy metrów kwadratowych, które umożliwia składowanie (zobacz również montaż systemów składowania) aż 50 tysięcy ton zboża. Elewator Ewa używa się przede wszystkimdo przeładunku, przechowywania, ważenia, wysychania, zwalczania insektów za pomocą surowców chemicznych zwanych fumigantami oraz ochrony i kontroli fitosanitarna zboża.

Elewator kiedyś używany był jedynie do mechanicznego przenoszenia, wietrzenia, suszenia i sortowania zbóż. Wraz z rozkwitem metod technologii wytwórczych i powstawaniem nadwyżek produkcyjnych, struktura elewatora była udoskonala o innowacyjne rozwiązania techniczne. Elewator z biegiem czasu znajdował zastosowanie w innych rodzajach produkcji, w których niezbędne jest gromadzenie materiałów sypkich czy też nadmiar wyrobów.

Dziś elewator zazwyczaj to struktura kilkunastopiętrowa, umożliwiająca nie tylko składowanie nawet kilkadziesiąt ton towaru, ale i monitorowanie, utrzymywanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności poprzez połączenie z określonymi systemami i urządzeniami technologicznymi. W niektórych dziedzinach, zwłaszcza w rolnictwie czy przetwórstwie owocowym, elewator to najważniejsze narzędzie produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *