

Mnóstwo z tych rzeczy zależy od tego w jakim stanie pozostawiliśmy ogród i rośliny na zimę. W prawdzie Polska dotychczas nie była sparaliżowana na długi czas przez olbrzymią ilość śniegu oraz olbrzymi mróz, ale wiele roślin źle znosi duże zmiany temperatur. Jeżeli ich optymalnie nie zabezpieczyliśmy przed chłodem i śniegiem mogły doznać uszczerbku.
Dodatkowo, jeżeli nie wykonaliśmy tego jesienią, wiosną należy obciąć pędy krzewów owocowych – malin, porzeczek, agrestu i jeżyn. Na wiosnę również trzeba wyznaczyć miejsca w których posadzimy ulubione warzywa i sezonowe owoce. Na własnym niedużym poletku możemy postawić na uprawę ekologiczną, nie używając środków chwastobójczych i owadobójczych.
W inny sposób robią to przedsiębiorcy, którzy uprawiają rośliny na sprzedaż. Aby zarobić jak najwięcej muszą oni skutecznie zadbać o właściwą ochronę przed szkodnikami i chwastami oraz dużą ilość płodów. W danych GUS na 2010 rok, zebranych w powszechnym spisie rolnym, wynika, że rolnicy i ogrodnicy przemysłowi używają najwięcej preparatów chwastobójczych, stosowało je aż 91,5 % badanych. Z kolei środków grzybobójczych ok. 60 % ankietowanych.

Z tego wynika, że chwasty i szkodniki są jednym największych problemów producentów żywności. W kilku ostatnich latach wiele gospodarstw przemysłowych odchodzi od używania preparatów chemicznych w uprawie roślin. Rosnącą popularnością cieszą się plony pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Nie mogą one co prawda pochwalić się wielkością, urodą oraz ilością plonów, lecz bezkonkurencyjna jest ich jakość zdrowotna. Zgodnie ze zdrowym trendem ekologicznym zachęcamy więc do uprawiania oraz kupowania tego rodzaju produktów.