Jakie ostrzałki dobrać do ostrzenia bardzo ostrych noży?

Kategorie Zdrowa dieta
Wiadomo, że w kuchni musimy mieć ostry nóż. Przydatne jest to do siekania różnorodnych jarzyn czy np. koperku, które dodajemy do zupy.
Najlepszym nożem jest japoński nożyk Miyabi Zwilling, o który powinniśmy stosownie troszczyć się oraz co jakiś czas go ostrzyć.

garnek

Autor: DA
Noży Miyabi nie można ostrzyć na ostrzałkach kółkowych czy ostrzałkach napędzanych elektrycznie. Można by ostrzyć je tylko na tradycyjnych kamieniach ceramicznych, które są namaczane w wodzie. Również w grę wchodzą kamienie syntetyczne, które utworzone są przez arcymistrza kowalstwa. Noże można by ostrzyc na ostrzałkach tradycyjnych, stworzonych z ceramiki. Do uzyskania znakomitej ostrości, można zastosować kamienie o gradacji 5000 lub nawet 8000 punktów. Trzeba pamiętać, że tego typu ostrzałki przed zastosowaniem powinny być moczone w wodzie przez 10-15 minut. W innym wypadku ostrze można przegrzać i je zepsuć.
Istnieją także noże, które należy ostrzyć na odmiennego typu kamieniach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ostrzyć te noże na typowych ceramicznych kamieniach, trzeba jednak mieć w pamięci, że noże ostrzone na zwykłych osełkach szybciej ulegną starciu. Dla ludzi, którzy pragną posiadać ostrzałki nie do zdarcia, stworzona jest specjalistyczna ostrzałka. Zawierają one olbrzymi dodatek niezwykle twardego szkliwa, jakie pozwoli ostrzyć tego typu noże przez długie lata. Kamienie mają gwarancję dożywotnią swojego wytwórcy. Mogą być one bardzo drogie i kupienie ich jest inwestycją, jaka odpłaci się znakomitą ostrością noża.

Do dowolnej ostrzałki jest dodany film, na jakim można by obejrzeć, w jaki sposób używać tych ostrzałek.

Nie zwlekaj – czytaj artykuł, jeżeli zaintrygowały Cię treści tekstu, który dla Ciebie przygotowaliśmy. Pod wskazanym linkiem znajduje się dużo detali.

Ząbkowane ostrze do pieczywa ostrzy się na innej ostrzałce. Jest to ostrzałka z tzw. piłą. Do noży do chleba nie można używać ostrzałek ceramicznych.