Jakie przyprawy posiadają w sobie tłuszcz oraz jak muszą być składowane?

Kategorie Umeblowanie, dekoracje, projektowanie i aranżacja wnętrz.
Jedną z w najwyższym stopniu irytujących spraw, jakie mogą spotkać nas w kuchni są rozsypujące się przyprawy. Te, które przez długi czas pozostają w torebkach, tracą swoje cechy.

mieszkanie - marina

Autor: You Tube – Tomasz Szafarek
Źródło: http://www.flickr.com
To z kolei powoduje to, że dania, które przygotowujmy nie uzyskują dzięki nim swojego specyficznego smaku, jaki posiadać powinny.
Reasumując, przyprawy muszą być składowane we właściwych pojemnikach. W takiej sytuacji będą zachowywały piękny aromat oraz wyjątkowy smak. Powinno się je zatem przechowywać z dala od źródeł ciepła oraz nawet bezpośredniego działania promieni słonecznych. Z tego też powodu zwłaszcza takich przypraw jak majeranek czy też nawet pieprz, nie powinniśmy przechowywać na półkach nad kuchenką. Znacznie korzystniejszym pomysłem mogłaby być jakaś sucha oraz ciemna szufladka albo komoda.

Znajdujące się w tym miejscu informacje są według Ciebie zbyt zdawkowe? Jeżeli tak, to wejdź na stronę drzwi prysznicowe, na której znajdziesz zbliżone zagadnienia.

Naturalnie same przyprawy powinny być przechowywane także w pojemnikach na przyprawy. Dzięki takiemu rozwiązaniu będą one ściśle zamknięte, co będzie miało znaczny wpływ na ich smak. Na rynku występują różne rodzaje zbiorników. Różnią się kształtem, rozmiarem czy też materiałem, z którego zostały wykonane.

Najskuteczniejszym wyjściem jest szklany pojemnik na przyprawy. Jest on bardzo szczelny, nie pochłania aromatów i ułatwia natychmiastową identyfikację zawartości. Po umyciu tego pojemnika moglibyśmy natychmiast wsypać tam całkiem odmienną przyprawę. Do wyboru są także pojemniki wykonane z drewna oraz plastikowe. Oba mogłyby pasować do każdej aranżacji kuchni, jednak te drewniane mogłyby pochłaniać aromat.

Dlatego też jeden konkretny pojemnik powinien służyć do przechowywania jednego konkretnego rodzaju przypraw. Co interesujące, te przyprawy, które zawierają w swoim składzie tłuszcze (czyli gałka muszkatołowa czy gorczyca), powinny być składowane w opakowaniach wykonanych z plastiku.