Jakie noże są wykonane z najtwardszej oraz najbardziej odpornej stali?

Kategorie Zdrowa dieta
Stal damasceńska jest znana ludzkości od setek lat. Wywodzi się ona z Damaszku, stolicy Indii. Cechuje się ona bardzo dużą twardością przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności. Jest znakomitym surowcem do tworzenia broni białej czy bardzo ostrych noży.

zaparzacze

Autor: Bodum
Źródło: Bodum
noże ze stali damasceńskiej

Autor: Quinn Dombrowski
Źródło: http://www.flickr.com
Tak doskonałe cechy możliwe są dzięki umiejętnej zawartości węgla w stopie. Jak ogólnie jest wiadome, stal jest stopem żelaza oraz węgla, jednak zaznaczyć należy, że za twardość stopu odpowiada odpowiednia zawartość węgla. Jeżeli wynosi ona mniej niż 0,5%, stal jest stosunkowo miękka, z kolei w zakresie 0,5%-1,75 – twarda. Stal damasceńska jest nierównomiernie nawęglona i występują w niej węgliki żelaza. Wykonane za pomocą tej techniki noże wykorzystywane są obecnie w profesjonalnych kuchniach czy przez miłośników survivalu. Bardzo ważny jest fakt, że noże ze stali damasceńskiej są zrobione z kilkunastu lub nawet kilku setek warstw. Mogą być znakomitym pomysłem na upominek, gdyż sprzedawane są w eleganckim opakowaniu, w którym mogłoby znajdować się parę noży o różnych wymiarach.
Noże do kuchni wykonane ze stali damasceńskiej, mogą mieć twardość rzędu +/- 60 HRC, długość ok. 25-30 cm, grubość klingi ok. 2mm oraz mogą ważyć około 150-200 g. Stal damasceńska jest wykorzystywana między innymi w japońskim „mieście noży” Seki, które słynie na całym świecie z produkcji najwyższej jakości takich produktów. Są one wytwarzane przeważnie dla fachowców, którzy nie mogą sobie pozwolić na wielokrotne przerwy w celu np. ostrzenia noża. Ceny takich noży nie są najniższe oraz przeważnie mogą wynosić kilkaset PLN.

Nie jest to jednak wiele, szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę to, że mogłyby one służyć nawet przez bardzo długi okres czasu. I ciągle mogłyby nas radować swoim niezawodnym funkcjonowaniem.