
Miłość do żeliwnych garnków, czy też patelni, może trwać całymi dziesięcioleciami i być prawdziwym, kulinarnym przeżyciem. Jeżeli ktoś zauroczy się żeliwem w kuchni, najpewniej pozostanie mu wierny do końca .
Problem jedynie w tym, aby dobrze wybrać oraz należycie zainwestować pieniądze.
Żeliwne naczynia cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Wzrasta ilość osób ceniących apetyczne smaki zyskiwane właśnie dzięki żeliwu. Lecz, żeby dobrze wybrać żeliwne garnki, czy też patelnie, które do najtańszych nie należą, powinniśmy zorientować się, czy wyselekcjonowana marka realizuje wszelakie oczekiwania związane z żeliwnymi garnkami. I to, co charakterystyczne, nie wyłącznie oczekiwania użytkowników, ale też specjalistów w tej dziedzinie, którzy określili pewien standard wymagany dla autentycznego żeliwa.

Źródło: http://www.flickr.com
Pierwszorzędną rolę w przypadku dobrego żeliwnego garnka pełni jego waga. Po tym, między innymi, możemy określić, czy producent nie oszczędzał na surowcu – konstrukcji tworzącej naczynie. Bardzo mocno skażone żeliwo ma w sobie dużo bąbelków powietrza, jakie pojawiają się podczas procesu wytwórczości – kiedy łączy się ze sobą różnorodne metale oraz surówki, tworzące przyszłe naczynie. Im lżejsze będzie żeliwo, tym więcej jest w nim pęcherzyków powietrza. Co się z tym wiąże – takowe żeliwo będzie mieć mizerną odporność termiczną oraz mechaniczną.
Czym grozi jego stosowanie? Może pęknąć (nawet w trakcie pichcenia!), niewielki dodatek zimnej wody jest w stanie rozerwać je (co zadziwiające, wystarczy parę kropli wody!), niezwykle szybko przegrzewa się i wypacza – a więc zjawiskowo krótko dobrze działa jak też ekspresowo kończy żywot. Le creuset sklep proponuje żeliwne patelnie i garnki tylko najwyższej jakości.