Zalety oraz korzyści płynące ze spożywania oleju lnianego, jego zastosowanie w codziennym żywieniu

Kategorie Zdrowa dieta
Len jest wykorzystywany wszechstronnie w wielu różnych dziedzinach od tysięcy lat. Już w starożytności nasiona lnu, znane również jako siemię lniane, były stosowane podczas leczenia rożnych schorzeń, takich jak na przykład problemy z trawieniem.

zdrowa żywność

Autor: Sfera PR
Źródło: Sfera PR
A głównym składnikiem nasion, jaki ma największy wpływ dla spożywających, jest olej, jeden z najdłużej znanych i najbardziej zdrowych tłuszczy roślinnych. Tłoczy się go na zimno z malutkich nasion, przed laty wykonywano to ręcznie, dzisiaj wykorzystuje się mechaniczne prasy. Olej lniany (lub inne oleje np. olejek arganowy ) to w pierwszej kolejności ogromne bogactwo kwasów tłuszczowych, przede wszystkim tych najzdrowszych, czyli kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Jeżeli taka problematyka Cię interesuje, to kliknij tutaj, gdyż bardzo podobne informacje zawiera właśnie ten serwis (https://novamedis.pl/pasozyty-patogeny-testy-odciazanie/). On też jest wartościowy.

Nasiona lnu zawierają ich prawie połowę, a dzięki nim właśnie obniża się poziom złego cholesterolu (kupisz w sklepie Zdrowy Stragan: ). Oprócz tego nienasycone tłuszcze mają ogromny wpływ na odpowiednie działanie układów oddechowego i pokarmowego, stymulują pracę wielu organów wewnętrznych i poprawiają ogólną odporność organizmu na zarazki. Zbyt mała ilość tych składników w codziennej diecie może przyczynić się do zaburzenia pracy organizmu, a w rezultacie do poważnego problemu ze zdrowiem.

drzewko oliwne

Autor: meshugas
Źródło: http://www.flickr.com
Poza tymi właściwościami olej lniany jest źródeł wielu witamin i składników mineralnych. Szczególnie sporo ma witaminy E, jaka także ma spore znaczenie w regulacji poziomu cholesterolu i bardzo skutecznie zapobiega chorobom układu krążenia. Mając na uwadze te właściwości, butelka lnianego oleju powinna się znajdować w każdej kuchni. Jego spożywanie nie tylko będzie miało wpływ na stan naszego zdrowia, ale dzięki oryginalnemu smakowi można go świetnie wkomponować w wiele potraw. Olej lniany ze względu na swoje parametry nie będzie się nadawał do smażenia potraw, trzeba o tym pamiętać, bo pod wpływem wyższej temperatury wydzielają się w nim szkodliwe substancje.

Chcesz zgłębić prezentowany problem pod innym kontem? Jeżeli tak, to najlepszą metodą jest kliknięcie w ten link. W tamtym miejscu zweryfikuj szczegóły (http://www.apteczka-madrali.pl/).

Jest jednak idealnym dodatkiem do wszelakich potraw na zimno, na przykład sałatek lub sosów – |”>. Już kilka łyżek dziennie tego oleju dostarczy wielu potrzebnych substancji, więc każdy, komu będzie zależało na swoim zdrowiu powinien dołączyć tę odmianę oleju do swojej codziennej diety.