Kilka argumentów, które przekonają Cię do kupowania zdrowej żywności

Kategorie Zdrowa dieta
Jedzenie, które dostarczamy sobie każdego dnia ma ogromny wpływ na stan naszego organizmu, lecz również na samopoczucie. Warto zadbać, aby razem z cennymi witaminami i składnikami mineralnymi nie podawać sobie zanieczyszczeń czy trucizn.

Autor: Eduardo Mueses
Aby mieć pewność, iż odżywiamy się racjonalnie wybierajmy żywność z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw. jedno jest pewne, oddziaływanie żywności na nasze ciało jest niepodważalnym argumentem przemawiającym za nabywaniem produktów z wcześniej wspomnianych gospodarstw ekologicznych.

Następnym ważnym argumentem jest fakt, iż tego typu uprawy są jednymi z najbardziej rygorystycznie traktowanych upraw w europie. Nie musimy zatem martwić się, iż tok produkcji odbiega od działań przewidzianych certyfikatem.

O tym, że zdrowa żywność (czytaj dalej żywność ekologiczna) musi być warta ceny jaką trzeba ponieść świadczy to, że cena ta odzwierciedla koszt wytworzenia (RawFoods – zdrowa żywność ekologiczna). Rolnicy eko obarczeni są znacznie odbiegającymi nakładami finansowymi, gdyż nie stosują szkodliwych chemicznych nawozów, a także sztucznych środków ochrony roślin.

Czy nasz wpis jest interesujący, ale masz chęć na kolejne? Chcesz odkryć link do witryny (http://www.stomatologia-mulawa.pl/_personel_jakub_wisniewski/)? Zatem zapraszamy – trzeba wyłącznie kliknąć myszką.

Cena zwyczajnych produktów jest zazwyczaj sporo mniejsza, ale utajony koszt tych produktów wyjdzie na światło dzienne w nadchodzącej przyszłości, w postaci zanieczyszczonych wód oraz zniszczonych, wyjałowionych pól. Niestety poniesiemy go wszyscy.

Jak się natomiast sprawa ma z produktami importowanymi spoza Unii Europejskiej? Czy powinniśmy mieć do nich ufność, jak w odniesieniu do produktów lokalnych? Czy importowana z Chin herbata ryżowa w RawFoodsrawfoods jest produkowana w tak samo rygorystycznych warunkach? Gdy zapewnia nas o tym właściwy certyfikat – powinniśmy być tego pewni.

Zdrowa żywność to nie tylko gospodarstwa ekologiczne. To także dbałość o skład tego co spożywamy. W zwyczajnych artykułach spożywczych często mamy do czynienia z faktem, gdy przekroczone są wszystkie normy zawartości cukru, czy soli. Myślę, że nie trzeba być wyjątkowo oczytanym w tym temacie, aby wiedzieć o ich szkodliwym wpływie na nasz stan zdrowia.