Jaką kawę ziarnistą wybrać oraz dlaczego najwłaściwiej zmielić ją przed samym parzeniem?

Kategorie Zdrowa dieta
Najsmaczniejsza kawa to ta, z dopiero co zmielonych ziaren. Jest w najwyższym stopniu aromatyczna oraz zwyczajnie najsmaczniejsza. smakosze kawy zawsze rekomendują kawę ziarnistą tylko najlepszej klasy.

Pośród kaw pachnących czekoladą i miodem, każdy znajdzie swój preferowany smak.
Jeżeli ktoś ma automatyczny ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem, to kawa ziarnista w jego przypadku okaże się doskonałym wyborem. Automatyczne ekspresy posiadają wbudowany młynek, jaki ma regulowanie stopnia mielenia kawy, a to niezwykle wpływa na smak zaparzonego napoju. Nikogo nie trzeba przekonywać, że kawa w ziarnach jest znacznie lepsza od mielonej. Jeżeli miłośnik kawy nie ma młynka do kawy albo automatycznego ekspresu z dołączonym młynkiem, musi jak najprędzej w niego zainwestować. Wielowiekowe młynki nie mielą kawy najwłaściwiej. Przegrzewają ziarna podczas mielenia, a to bardzo psuje smak kawy po zaparzeniu.
Zdrowe jedzenie

Autor: Ted Eytan
Źródło: http://www.flickr.com
Kawa
słodycze
Zazwyczaj uprawianymi gatunkami kawy (szczegóły w podanym źródle) na świecie są Robusta oraz Liberica. Rodzaje inne są mniej popularne oraz słabo rozpowszechnione. Arabica uważana jest za najszlachetniejszą kawę. Jej ziarna wyglądają bardzo ładnie, a napar z niej jest bardziej delikatny w smaku. Często czuć w niej posmak kakaowy czy orzechowy. Robusta z kolei jest gatunkiem o mocno wyczuwalnym smaku. Niektóre jej rodzaje mają nawet korzenny smak. Robusta posiada więcej kofeiny niż Arabica i dla większej ilości koneserów kawy posiada zbytnio charakterystyczny smak. Z tych wszystkich rodzajów Liberica ma najmniej aromatu. Daje za to największe plony oraz jest odporna na szkodniki.

Rodzaj ten uprawiany jest na Madagaskarze i na Jawie. Sposób mielenia kawy zazwyczaj jest zależny od tego, w jaki sposób kawę będziemy parzyć. Jeśli mamy chęć zaparzyć kawę po turecku, to powinna zostać ona zmielona drobniutko.