Kłopoty z przechowywaniem żywności >>> haccp w restauracjachZ jednej strony z pewnością nie chcesz mówić klientom, iż nie ma jakiejś potrawy, z drugiej natomiast kupienie zbyt wielkiej ilości składników, które później mogą nie zostać przerobione spowoduje realne straty – niewątpliwie znakomicie znasz taki dylemat. Jeżeli chcesz go unikać, musisz opracować dobry system przechowywania żywności w swojej restauracji.
Najbardziej polecanym sposobem na przechowanie żywności, który zazwyczaj nie powoduje żadnych strat na jakości, na pewno jest zamrażanie jedzenia. W Twojej knajpie bez wątpienia musi się zatem znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz mógł naprawdę wiele zaoszczędzić – zamrażarka niskotemperaturowa. Jeżeli Twój kucharz będzie widział, iż danego składnika jest zbyt wiele i nie zdąży go wydać przed jego popsuciem się, zwyczajnie włoży go do zamrażarki i ustawi odpowiednio regulator temperatury (sprawdź tutaj: temperatury). To na pewno jeden z najłatwiejszych sposobów na przechowanie żywności.
Co jeszcze
Staraj się, aby Twoja karta nie była za obszerna – to właściwie zawsze gwarancja świeżości jedzenia. Dodatkowo wykorzystuj z głową resztki z jednego dania do przygotowania – wtedy bez wątpliwości nic się nie zmarnuje.