Chcesz znaleźć przepis na słodkości bez glutenu?

Kategorie Bez kategorii
Wypoczywasz sobie w ulubionym fotelu, pod kocem, z największym kubkiem kawy oraz interesującą książką… Aż tu nagle dzwoni Twoja przyjaciółka, że zaraz cię odwiedzi. Nie masz niczego do przegryzienia przy plotkach. Wtedy można zrobić aramantuski, słodkie ciasteczka bezglutenowe!

ciastka

Autor: Sheila Sund
Źródło: http://www.flickr.com
Już śpieszę z opisaniem kilku zasadniczych zalet tych niewielkich, naturalnie słodkich pyszności! Primo, nie zawierają glutenu, na który teraz jest uczulonych wiele osób. Pochodzą z modnych bezglutenowych diet. Kolejna sprawa – są bez cukru! Możesz zatem bez problemu spożywać je nawet podczas diety. A są przy tym przesłodkie. Jeśli twoja kumpela teraz dba o zdrową dietę, nie powinna narzekała na taką propozycję. Z chęcią je zje, pochwali, i na pewno weźmie przepis. Właśnie! Sposób przygotowania! Już piszemy, jak wykonać tą zdrową przekąskę. Przepis pochodzi z bloga lou (bezglutenowa przekąska z lovingit.pl). Bloggerka proponuje nam propozycję z bananami. Przygotujmy: 2-3 banany, 2,5 szklanki poppingu (amarantus ekspandowany), 0,5 szklanki ziaren sezamu, 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego, kilka kropel cytryny i łyżkę miodu (opcjonalnie). Siemię lniane oraz sezamem prażymy na patelni, banany rozdrabniamy widelcem, mieszamy te trzy rzeczy, dokładając do nich 4-5 kropli cytryny i płynny miód. Z masy formujesz ciasteczka i pieczesz w piekarniku (temperatura 180 stopni) przez ok. 15 minut. Możesz także dodać do masy słodkie bakalie – np. rodzynki, suszoną żurawinę, migdały, albo skruszoną gorzką czekoladę.

Ciekawy wpis? Bardzo nam przyjemnie. Jednocześnie gorąco zapraszamy na naszą nową witrynę, na której znajdziesz masę dodatkowych tematów.

Za każdym razem można trochę zmodyfikować ich skład, dzięki czemu wydadzą się innym przepisem… W ten sposób zaskoczymy także naszych znajomych kreatywnością ! Pozostaje nam tylko zrobić herbatę i zacz Ac plotkowanie. Możesz również zaproponować gościom nieco inny deser – poznaj przepis