wok

Autor: Silit
Źródło: Silit

Kuchnia jest najważniejszym elementem w wielu domach. Jest miejscem przygotowywania potraw, a także najczęściej pełni rolę pełnego rodzinnego ciepła miejsca spotkań. Do niedawna jedynymi wykorzystywanymi tam naczyniami w których robiono posiłki były garnki, rondle i patelnie. Teraz obserwuje się pewną zmianę. W polskich kuchniach pojawił się wok.

Rodzaje wokówW Polsce wok to nadal nowe urządzenie. Tymczasem w Azji jest on głównym naczyniem do przygotowania potraw. Kształtem przypomina patelnię, choć różni się od niej owalnym kształtem oraz klimatyzator blaupunkt dużo większą szybkością przyrządzania posiłków. Produkowanych jest kilkaparę rodzajów tych naczyń biorąc za przesłankę materiał ich wykonania. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej, woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.

Jak najlepiej gotować w wokuNajczęściej stosowaną metodą przyrządzania potraw w woku jest smażenie oraz mieszanie na bardzo rozgrzanym oleju. Ta forma gotowania, zwana stir-frying powoduje, że składniki użyte do przygotowania potrawy nie pozbywają się elementów odżywczych. Dzieje się tak, gdyż rozgrzany olej opieka powierzchnię, rozgrzewając jedynie wnętrze. Istotne jest, aby zawartość woka bardzo często mieszać. Dzięki temu unikniemy przylegania dania do naczynia. Trzeba także pamiętać, aby od razu smażyć składniki, które dłużej. Drugą, często używaną metodą smażenia w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na dużej ilości oleju.

Wok żeliwny przyjął się w PolsceWoki w krajach azjatyckich wykonywane są najczęściej z żelaza. W naszym kraju natomiast ogromnym powodzeniem cieszą się woki żeliwne. Ten rodzaj naczynia jest polecany ze względu na materiał, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko błyskawicznie się nagrzewa i bardzo długo utrzymuje ciepło, ale również zapobiega przywieraniu potraw.

Grunt to rozeznanieBez względu na to jaki rodzaj woku będzie miał zastosowanie w naszej kuchni, dokonując jego zakupu trzeba się starannie rozeznać w kategorii materiału, z którego został wykonany. W sklepach wiele jest podróbek oryginału, które niczym nie różnią się od zwykłej, dobrze nam znanej patelni. którego > serwis internetowy

Źródło: www.SmakProstoty.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *