Czym różni się opiekacz od tostera oraz jakiego rodzaju pieczywo może opiekać?

Kategorie Zdrowa dieta
Gorące i chrupkie pieczywo to element porannego posiłku na wielu naszych stołach. Urządzenia, które prędko opiekają bułki czy też kromki chleba tostowego były wykorzystywane od dawna, a zwyczaj ich używania przyszedł do nas z zagranicy.

sprzęty

Autor: Toblerone
Źródło: Toblerone
Jednak urządzenia takie jak tostery czy opiekacze mimo, że w rezultacie funkcjonują w podobny sposób, nie są jednak identyczne. Tostery to przyrządy, do których kromki chleba wkłada się z góry albo z boku, natomiast opiekacz do pieczywa to urządzenie, które jest położone płasko. Kromkę kładzie się na płycie grzejnej i przykrywa się klapką, w której jest kolejna płyta grzejna. Na rynku są opiekacze wykonane z metalu, tworzyw sztucznych lub z połączenia wspomnianych dwóch materiałów. Te wykonane z tworzyw sztucznych można zakupić w praktycznie każdym kolorze, więc można by ich wygląd dostosować nawet do wystroju samej kuchni, jednak ich mankamentem jest dosyć mała wytrzymałość na awarie mechaniczne.

Zainteresował Cię taki tekst? Kliknij i sprawdź serwis ekspresów do kawy warszawa szybko, w tym miejscu znajduje się coś, co najprawdopodobniej również jest wartościowe.

Ponadto jeśli taki opiekacz będzie używany dosyć często, to może się w niektórych miejscach trochę stopić.

Znacznie w większym stopniu trwałe są opiekacze wykonane z metalu. Nie uszkodzą się nawet, jeżeli upadną na podłogę z wysokości używanego w kuchni stołu. Według co poniektórych opinii, opiekacze wykonane z metalu są o wiele bardziej wyszukane, przez co ładnie wyglądają w dowolnej, nawet niezwykle nowoczesnej kuchni. Takie urządzenia posiadają moc w zakresie 600-1300 W, jednak w domu najlepiej sprawdzą się opiekacze o mocy ok. 700-800 W.

Przy kupnie tego przyrządu warto byłoby też zwrócić uwagę, czy posiada dodatkowe wkładki, np. do smażenia pierogów czy też gofrowania. Istnieją również wkładki do pączków czy też ciasteczek.