
Możemy śmiało powiedzieć, że grillowanie stało się nowym, świeckim ceremoniałem Polaków, natomiast na rozpoczęcie sezonu niejeden z nas wyczekuje z utęsknieniem. Jaki grill do ogrodu wybrać?
Grillowanie to nie jedynie jedzenie – kolejna potrawa w naszym codziennym menu. Grillowanie jest to cały zespół generujących wzrost endorfin „działań towarzyszących”, jak towarzyskie spotkania, relaksujące wyczekiwanie na gotowe dania, zabawa jak też bogaty repertuar dodatkowych rozrywek. Większości Polaków grillowanie nadal wiąże się z grillem na węgiel – nierzadko niedużych wielkości, wygodnym w noszeniu, bez trudu mieszczącym się na mniejszych balkonach. Ten typ grillowania to przede wszystkim ów jedyny w swym rodzaju dym węgla drzewnego dający pyszny, tak uwielbiany smak jak też aromat potraw. Dla wielu to również radość samodzielnego rozpalania i utrzymywania paleniska, systematyczne obracanie jadła, skrupulatne podpatrywanie postępów. Przyrządzanie potraw na węglowym grillu nastręcza bowiem dużo czasu i nieco cierpliwości, ale to również urok tego rodzaju grillowania.

Źródło: http://www.flickr.com
Inne typy grilla, które zyskują sobie coraz szersze grono sympatyków a także prawdziwych amatorów, są to profesjonalne grille gazowe. Jest to nierzadko znacznie większy oraz potrzebujący więcej przestrzeni niż jego węglowy odpowiednik typ grilla. Jest jednak również dużo wygodniejszy: by go podpalić, starczy przekręcić gałkę jak też wcisnąć guzik zapalarki, aby po kilku minutach zacząć grillowanie.
Taki grill to także opcja bardzo prędkiego przygotowania dań – nie zawsze przecież mamy czas oraz wytrwałość, ażeby czekać przynajmniej parędziesiąt minut na smakowite danie.
Jeżeli masz chęć dowiedzieć się więcej materiałów na ten temat, to użyj źródła, na której są pokrewne dane – śmiało kliknij ten link.
/J]