Jak sama nazwa wskazuje, chłodnictwo jest dziedziną zajmującą się generalnie ochładzaniem powietrza w konkretnym pomieszczeniu. Odbywa się to na różne sposoby, a uzyskana niska temperatura służyć może do różnych celów. Pierwszym z głównych, a co najbardziej istotne występujących w przyrodzie środków chłodzących jest śnieg i lód. Znane są ludzkości od wieków i od wielu wieków służą do chłodzenia produktów spożywczych oraz napojów.

chłodnie

Źródło: http://izolacje.gda.pl/

Aktualnie technologia i automatyka w chłodniach obejmuje dużo rozmaitych sposobów, pozwalających na uzyskanie właściwej temperatury. Do niektórych metod konieczny jest udział energii elektrycznej.

Zainspirował Cię artykuł?! Napisaliśmy wyjątkowo dla ciebie ważne informacje, dlatego zobacz kluczowy link (http://www.hmlnosewicz.pl/oferta/urzadzenia-cisnieniowe/) na ten temat!

Inne wymagają wprowadzenia sprężonego gazu. Możliwości jest niezwykle dużo, a decyzja zależy głównie od tego, co ma zostać schłodzone.

Chłodnictwo w branży spożywczej

Przemysł spożywczy jest główną branżą, gdzie używa się niskich temperatur. Żywność bowiem, a zwłaszcza część produktów, charakteryzuje się niedługim czasem przydatności do spożycia i łatwością psucia. Chłodzenie i zamrażanie w takim przypadku staje się procesem niezbędnym. Można to obserwować na podstawie typowych produktów spożywczych przechowywanych w domach – jedne z nich wymagają trzymania w lodówce, szczególnie po otwarciu opakowania, inne – nie potrzebują tego w ogóle. Chłodnie to miejsca, w których takie produkty są przechowywane. Mogą one mieć także charakter przenośny, czyli znajdować się w samochodach dostawczych. Szczególnym rodzajem chłodni są pomieszczenia mroźni. Jak sama nazwa wskazuje,charakteryzuje je jeszcze niższa temperatura niż w przypadku chłodni, awykorzystywane są do magazynowania elementów głęboko mrożonych.

Pozostałe zastosowania

Oprócz tego, że obniżone temperatury wykorzystywane są przez różnorodne budynki przechowalni dla produktów spożywczych, stosuje się je także w medycynie. Tak zwana krioterapia to metoda leczenia różnego rodzaju schorzeń przy użyciu obniżonych temperatur. Jest to metoda, zyskująca obecnie zwiększające się uznanie i powodzenie wśród ludzi. Kolejnym zastosowaniem dla niskich temperatur są obiekty sportowe, w tym przypadku lodowiska. Chłodzenie (odsyłam do tego serwisu) może więc też służyć celom sportowym i rozrywkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *