Po czym możemy poznać świetną restaurację?

Kategorie Zdrowa dieta
Czy bez rekomendacji przyjaciół, familii lub najlepszego przewodnika można stwierdzić, że miejsce, do jakiego właśnie wchodzimy będzie dobrym wyborem? Czym pokierować się przy wyborze?
Zacznijmy od pierwszego wrażenia, paru pierwszych sekund po przekroczeniu progu restauracji.

Wbrew pozorom, to nie wystrój będzie tu najważniejszy. Naszą uwagę powinien przykuć zapach. Wystrój to indywidualna kwestia. Jedni kochają “surowy” stan, drudzy mnóstwo dodatków, kolorowe firanki bądź obrus. W rzeczywistości w jadłodajni to kuchnia pokazuje, jak wiele dana restauracja (zobacz http://p2.wroclaw.pl/) jest warta. W restauracji nie powinno być czuć chemicznego odświeżacza. Dobrze, jeżeli z kuchni dolatuje do nas łagodny zapach jedzenia. Wiemy, że kuchnia (zobacz piece do pizzy) funkcjonuje, kucharze pracują.
restauracja

Źródło: villamare.com.pl

Rezultaty tej pracy będzie widać w menu. Menu musi być krótkie i raczej lakoniczne. Im jest dłuższe, tym większa ilość mięs, warzyw albo dodatków jakie rzadko opuszczają kuchnię. Nie jest to, rzecz jasna, regułą, acz przypuszczać możemy, że w lokalu podającym 20 przeróżnych typów owoców morza, homary nagminniej aniżeli na talerzach lądują na dnie zamrażarki. Czego więc musimy bezapelacyjnie unikać? Głównie, jarzyn i owoców poza sezonem ich występowania. Miej na względzie, że szparagi, które przybywają do nas w środku zimy z Ameryki Południowej, powinny być stosownie przygotowane do tak długiej podróży. Także poprzez dodatek chemicznych środków.

Jeśli ktoś oferuje nam truskawki w środku zimy wówczas powinniśmy się zastanowić, skądże one się wzięły. Czy to faktycznie świeży, naturalny produkt, czy też nabity chemią wynalazek z drugiego krańca świata?