Zakup najlepszej patelni to wcale nie taka prosta sprawa. Ważne są czynniki, o których się nie wspomina, jak odpowiednia powłoka

Kategorie Umeblowanie, dekoracje, projektowanie i aranżacja wnętrz.,Zdrowa dieta
Smażenie to jedna z najbardziej istotnych kuchennych czynności. Żeby jej wykonywanie było wygodne, a zrobione jedzenie smaczne i zdrowe, potrzebna Ci najlepsza patelnia. Jak zakupić patelnie, jaka będzie spełniała najistotniejsze wytyczne. Jak kupić, ażeby później nie żałować?

Patelnia

Autor: Steven Depolo
Źródło: http://www.flickr.com
Przede wszystkim warto wiedzieć, że jeśli mówimy o patelni, to tak naprawdę należy skupić się na dobraniu odpowiedniej powłoki. Powłoka teflonowa jest dosyć praktyczna i powoduje, iż na patelni można smażyć bez korzystania z tłuszczu, a składniki nie przywierają do jej powierzchni. Jedną sprawą, o jakiej trzeba pamiętać jest to, ażeby podczas smażenia nie mieszać potraw sztućcami z metalu – większość powierzchni teflonowych łatwo zarysować.

Powłoka tytanowa – tytan jest przede wszystkim niezwykle wytrzymały oraz bardzo odporny na zarysowania (potrawy możemy mieszać także metalowymi sztućcami).

Jeżeli zaciekawiła Cię ta kwestia, koniecznie sprawdź opracowanie (http://hurtplus.pl/slodycze-c-69.html) a poznasz znacznie więcej szczegółów, które na pewno wywołają na Twojej twarzy piękny uśmiech.

Powłoka tytanowa powoduje, że jedzenie nie przykleja się do powierzchni w czasie smażenia. Tak samo jak w sytuacji teflonu – im grubsza powłoka, tym większa jej odporność mechaniczna. Do takich powłok bardzo często dodaje się coś ceramicznego (np. porcelanę), co sprawia, iż powierzchnia patelni jest bardziej śliska oraz nieprzywierająca.

Komplet naczyń kuchennych

Autor: Riess
Źródło: Riess

Powłoka marmurowa – uważana jest za najtrwalszą, bo marmur jest niezwykle wytrzymały na zarysowania, przywieranie oraz odkształcenia. Ten typ powłok stosuje niewielu producentów patelni. Patelnia ceramiczna – jest w ostatnim czasie coraz popularniejsza. Patelnie z taką powłoką przede wszystkim równomiernie się rozgrzewają, dzięki temu na powierzchni nie wytwarzają się ciepłe oraz zimne punkty. Śliska powłoka wpływa na to, że smażone składniki nie przywierają do powierzchni. Ceramika jest wytrzymała na różne rysy.

Oczywiście, że w internecie odnajdziesz dające do myślenia tematy.Na opisywany temat także przeczytasz intrygujące informacje – sprawdź to I przejdź na kolejną stronę (http://babie-lato.com/torty-na-zamowienie/)!

O właściwej powłoce oraz wytrzymałości danego naczynia trzeba pamiętać także w pozostałych sytuacjach, jak na przykład nabywamy gęsiarke – sprawdź więcej w sklepie internetowym. To niezwykle ważne naczynie kuchenne, najkorzystniej jak jest żeliwne, gdyż dzięki temu jest w stanie wytrzymać dość znaczne temperatury i to przez długi okres czasu. Pamiętajmy więc, że jak planujemy zakup nowych naczyń i urządzeń kuchennych, to zawsze wybierajmy w jak najwyższym stopniu jakościowe rzeczy.