Sprawdzone przepisy kulinarne do wykorzystania na co dzień – cz. 3

Kategorie Zdrowa dieta
Każdy doskonale wie, że nie wszystkie rodzaje mięsa są lubiane. Zresztą jest też wiele osób, które wcale nie je mięsa. Ale skupiając się na ludziach, którzy spożywają mięso właśnie, to możemy stwierdzić, że niemalże wszyscy lubią kurczaka. Nie jest to mięso ciężkie do zrobienia i co niesamowicie istotne pasuje niemal do wszystkiego. Możemy np. zrobić szaszłyki z kurczaka, które perfekcyjnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań.

szaszłyki

Autor: Foodpanda.pl
Źródło: Foodpanda.pl
Mięso z kurczaka na sto procent będzie pasowało i dzieciom i dorosłym i będzie tak samo pyszne, gdy dorzucimy do niego owoce czy warzywa. Dlatego warto wziąć pod uwagę taki szaszłyki, które w dodatku bardzo szybko da się przygotować. Nie trzeba nie wiadomo ile czekać aż mięso się upiecze. Kolejne pomysły to cukinia z grilla na

Dobra surówka przyda się do obiadu

Jeśli mowa o surówkach, to wszyscy mają swój jedyny sposób ich przygotowania. Niby główne składniki są takie same, ale jeśli chodzi o dodatki i przyprawy, to mamy tu już pełną dowolność. Oczywiście można znaleźć przepisy na surówki różnego typu w wielu książkach czy czasopismach kulinarnych, ale nie można bać się samemu próbować zmieniać składników. Powinno się metodą prób i błędów opracować swój perfekcyjny przepis na surówkę.

Przeczytaj oprócz tego te absorbujące wskazówki z serwisu, które odnajdziesz pod tym linkiem – one też przedstawiają niniejsze zagadnienie.

Jednak ważne jest również, by nie przesadzić, bo wtedy to nie będzie surówka a coś w stylu sałatki z pięciu kontynentów. Zaletą surówek jest to, że są proste.

grill

Autor: Fotolia
Źródło: Fotolia

Mają idealnie pasować do tego, co podajemy na obiad. Tak, więc komponując składniki na obiad trzeba się chwilę zastanowić, jaką surówkę podać do konkretnego mięsa i do ryżu, kaszy czy ziemniaków, w zależności od tego, co postanowiliśmy ugotować. Dlatego chociaż wielu osobom surówki wydają się nudne i niemodne, to, jeśli poszukamy inspiracji na współczesnych blogach kulinarnych, to łatwo zauważymy, że powraca się do klasyki, a surówka to nic innego jak klasyka w najfajniejszym wydaniu oraz jest idealna do wielu dań, nawet z rusztu – .

Rzeczywiście dobrze przyłożyć się do zrobienia pysznej surówki, bo poza tym, że to smaczny dodatek do obiadu, to na dodatek zdrowy. A skoro w dzisiejszych czasach wszystko powinno być zdrowe i przypadkiem nie mieć niepotrzebnych kalorii to na pewno surówki perfekcyjnie wpisują się w ten kanon. Możemy surówki robić sobie nie jedynie jako dodatek do posiłku, ale też eksperymentować z mieszaniem pokrojonych warzyw i owoców i mieć pyszne, zdrowe surówkowe przekąski.