

W tej chwili na obszarze kraju hodowanych jest więcej niż 2000 przeróżnych typów winogron. Działa tam ponad milion winnic. Produkują one przybliżeniu 15% światowej produkcji wina. Włochy to globalny lider w owej dziedzinie, a wina włoskie to marka sama w sobie.
Białe wino
Do wytworzenia białego wina stosuje się najczęściej jasne grona. Co nie oznacza, że ciemna odmiana tych owoców się do tego nie nadawino (którepolskie wina kupić)Białe wino produkuje się dzięki fermentacji czystego moszczu, czyli ekstraktu ze świeżo wyciśniętych owoców. Najbardziej popularne białe wino we Włoszech to Soave. Swoją popularność zawdzięcza dobrej cenie a także wybornym walorom smakowym. To wino mające stosunkowo słaby aromat. Degustując je wyczujemy migdałową nutę. Smakując tego białego wina posiada się nieodparte uczucie lekkości oraz harmonii.
Wino czerwone
Jak poprzednio w pisaliśmy, białe wino wytwarza się za pomocą fermentacji czystego soku, tymczasem czerwone wino (zobacz: wino primitivo) powstaje w za pomocą skórek oraz pestek owoców. Występuje ono w wielorakich tonach czerwieni: od purpury, przez rubinowy, ceglasty, wiśniowy, po czarno -czerwony. Czerwone wino przygotowuje się z ciemnych kiści nazywanych potocznie czarnymi. Jedno spośród najbardziej znanych czerwonych win włoskich to bez wątpienia Bardolino. To wino wytrawne produkowane w prowincji Werona. Polecane do pierwszych dań, salami, pieczeni a także serów. Powinno się je podawać w temperaturze pokojowej.
Włosi – miłośnicy wina
Do śniadania, obiadu, kolacji. Win włoskich nie powinno zabraknąć na stołach Włochów w trakcie żadnego z posiłków. Stąd nie dziwi zjawisko, że obywatele tego kraju przodują jeśli chodzi o spożywanie wina. Mówiąc konkretnie zajmują drugie miejsce na świecie. Jeden obywatel tego kraju wypija rocznie 70,8 litra wina.