

wykonania potraw, które lokal (pizza janki) posiada w swoim menu. Przeważnie, kupujący pod uwagę bierze dwie kwestie – jakość oraz cenę. Niestety, niekiedy zdarza się, że pragnąc maksymalnie zaoszczędzić wybiera się produkty niskiej jakości. Warto jednakże pamiętać, że jest to jedynie pozorna oszczędność, gdyż goście bardzo szybko się zorientują, że proponowane potrawy nie bazują na świeżych składnikach. Dania są bowiem zdecydowanie mniej smaczne, dlatego odpowiednio przystosowane produkty, kupowanie jedynie u sprawdzonych sprzedawców oraz świeżość

wybieranych warzyw, mięsa lub owoców to priorytet. Gastronomia, zakupy zapewniają, że restauracja lub bar będą słynęły ze świetnej kuchni.
Najlepiej, jeśli właściciel albo manager codziennie rano przywozi świeże warzywa oraz owoce. Ich mrożenie nie jest wskazane, gdyż w takim przypadku nie mają tak soczystego smaku. Z racji tego, że w większości miejscowości istnieją odpowiednie giełdy z warzywami, nie powinno to sprawiać znaczących problemów. Tak samo trzeba postępować z mięsem. Kiedy będzie się regularnie kupowało wyłącznie taką jego ilość, jaka jest naprawdę konieczna w restauracji, wtedy uniknie się marnowania jedzenia, a świeżość dań będzie prezentowała wysoki poziom. Rozsądne planowanie zakupów dla gastronomii może spowodować, że jakość produktów wcale nie będzie się wiązała z dużymi cenami. Trzeba jedynie poszukać solidnych dostawców. Na dodatek, klienci są dzisiaj w stanie zapłacić faktycznie dosyć dużo, by zjeść zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Lokale złej jakości są rzadko odwiedzane, również jeśli ich ceny są atrakcyjne. Trzeba mieć to na względzie w trakcie planowania zakupów żywnościowych (ekstra źródła na